Direktlänk till inlägg 8 februari 2016

Goddag, tandvårds ruinerade pensionärer

Av Asso Ben Addi - 8 februari 2016 16:35

 

Tandvården kan kosta dig skjortan vid oskälig debitering.

Att en tandvårdspatient är med under tandvårdsprocessen är inte alltid en självklarhet. Kommunikationen mellan patienten och vårdspersonalen är många gånger bristfällig och otillräcklig, beroende bl a på tidspressen hos personalen, vilket leder till misstag, onödiga åtgärder som patienten tvingas stå för. Den dystra erfarenheten har en pensionär haft i form av långt dragna besök hos folktandvården (Hisingen Lundby), behandlingar som inte avslutas inom rimlig tid, vilket bl a gör att kostsamma röntgenbilder av samma tand tas på nytt, dyra och onödiga provisoriska lösningar som till ex. en tandprotes som han fick använda under ett par veckor och som har kostat honom inklusive andra småfix totalt i patientavgift drygt 6000 kr. Här är något löjligt: Att ta bort en pyttiliten fläck tandsten på hans framtand tycker ”hans” tandhygienist stämma med beskrivningen ur referenslistan, håll i hakan!, citat:”

 

341. Behandling av parodontal sjukdom eller periimplantat, mindre omfattning: klinikens pris 456  Referenspris/antal 435”.


Håll med om att beskrivning är pompös och överdriven: Att ta bort en liten fläck tandsten anses vara "Behandling av parodontal sjukdom. Mao: alla som har tandsten är sjuka. Mindre omfattning är diffus och säger inget om hur mindre omfattningen är. Hade tandstenen varit av granit och tandhygienisten använt en borrmaskin
så skulle man ha accepterat betala räkningen utan protest.  


Räknar man ut det effektiva arbetet hos en tandhygienist till c:a 10 minuter så blir man chockad av avgiften på c:a 1000 kr. I princip kan en tandhygienists pillande med sina sylvassa metallpinaler i dina käkar och tandfickor kosta dig 6000 kr i timmen. Referenslistan på behandlingarna och vad de kostar är ibland diffus och beskrivningarna i medicinsk manualjargong otillräckliga och svåra att förstå för vanligt folk. Och det är sällan de stämmer väl med utfört arbete. Hamnar man hos en tandhygienist som anser att ”gapa stort!” kostar, så kan man lämna kliniken med tom plånbok och i värsta fall svartlistad hos kronofogden för obetald räkning. Och vad är det som bör göras och akut?

- Att den vårdsbehandlande personalen lär sig kommunicera mer och bättre, både med patienten och med kollegor vid tveksamhet om lämpliga åtgärder och vid komplicerade fall. 

- Att inte följa till punkt och pricka referenslistan när den faktiska behandlingen inte exakt finns med på listan och omfattningen ska preciseras.

- Att personalen vet precis hur mycket tid en behandling tar så att den inte styckas i många småtider, blir dyrare och dröjer i månader.

 

- Att referenslistan görs om och med begripligt språk utökas så att den täcker bättre och med rimliga priser ett större antal behandlingar. 

 

- Och det sista här är viktigast. Pensionärerna har relativt höga kostnader än andra yngre och arbetsföra löntagare. Högkostnaders tak måste halveras (från nu 3000 kr. till 1500) för de äldre patienterna som allmänt är i stort behov av tandvård. Det är avgörande för dem och deras hälsa att kunna tugga ordentligt sin mat och att tandköttet är friskt. Om de äter och tuggar dåligt så blir de utsatta för inflammationer och infektioner i munnen särskilt när de har ett sänkt immunförsvar.

- Innan en person går i pension ska han/hon ha en gratis tandvård under ett år, där ingår allt som behövs. Sedan kan de lämnas åt sitt öde.

Den här frågan berör hundratusentals pensionärer som nu inte vågar ta smällen och söker tandvård. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Asso Ben Addi - Lördag 10 feb 13:32

Vi gamlingar eller seniorer eller pensionärer har något gemensamt, förutom alla dessa namn. Även kroppsligt är vi i stort ganska lika. Vi är fysiskt och mentalt relativt svaga, beroende mest på ålder. Men vissa har fortfarande kroppsliga och mentala ...

Av Asso Ben Addi - 25 januari 2018 18:49

I år är det val. För pensionärer blir det ingen vändpunkt. De kommer att intensivt titta på de röda prislapparna i butiker i jakt på plånboks mindre uttömmande livsvaror. Politikerna kommer inte att minnas dem i sina löften. Och livet blir nog sämre ...

Av Asso Ben Addi - 14 juni 2016 09:14

Departement som praktiskt taget inte betyder något. Politik på riksnivån kan liksom kultur rymma vad som helst. Som fyrtiotalist ser jag hur den seriösa politiken på sjuttiotalet successivt har avvecklats och blivit något diffust och verkningslöst....

Av Asso Ben Addi - 22 maj 2016 00:31

200001 anledningar för regeringen att avgå på Och de blir fler med tiden.   En ny variant av ”vi och de” har dykt upp som gubben ur lådan på sistone. ”Vi” pensionärer är värdelösa i politikernas ”ögonbryn” elle...

Av Asso Ben Addi - 24 februari 2016 21:32

Pris till varje pris står för Pensionärernas Rätt I Samhället till varje pris. Blädra och läs gärna andra artiklar och kommentera.   Dikt som påminner om några teman i tidningar under 2015      Hundratusentals ”panksionärer” har ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Omröstning

Hur behandlas pensionärerna av staten och samhället?
 Som parasiter
 Som om de inte finns
 som om de snart ska alla dö
 som gnälliga utan anledning
 med respekt
 med empati
 som vanliga människor
 som speciell kategori med extra behov
 som värdelösa
 som krävande
 som folk som inte är organiserat
 som otacksamma
 som tråkiga
 som om de ska skylla sig själva
 som alltid missnöjda
 Som en fruktad kategori
 som folk som inte är engagerat i politik
 som lata människor
 som nöjda människor
 Fler alternativ i form av siffror. Ex: 1.2.3.49

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2016 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards